CRESCATORIA MEA DE PAPAGALI VORBITORI, PASARI-EXOTICE & ANIMALE DE COMPANIE tel.0745568282

 

SOS !UN STRIGAT DE AJUTOR PENTRU TOTI

IUBITORII DE ANIMALE.

Romania este cu protectia animalelor la pamant, trebuie sa incepem sa facem cate ceva pentru animalele salbatice, exotice etc. Altfel copii nostri o sa vada unele animale doar in muzee sau in carti, foarte multe animale au disparut pentru totdeauna de pe fata pamantului si foarte multe sunt pe cale de disparitie. Trebuie sa incepem sa le protejam indiferent de specie. Ca este vrabie, graur, bufnita, sticlete, gugustiuc, barza, randunica, cioara, uliu, mistret sau fluture ca este frumoasa sau mai putin frumoasa, fiecare isi are rolul si locul ei pe acest pamant.

Tata imi povestea despre diferite pasari care au existat in perioada copilariei sale in zona noastra, iar eu le-am vazut pe majoritatea numai in poze. Si in ultimii 25 de ani de cand ma consider eu iubitor de animale au mai disparut cateva specii de animale din zona noastra si multora le-a scazut populatia enorm. Nu este greu si nici costisitor sa incercam sa ajutam fiecare dintre noi cat de putin.

Asa cum bine stiti, odata cu aparitia civilizatiei umane si cu extinderea suprafetelor agricole, omul a trebuit sa lupte cu natura (defrisari de paduri, incendii de vegetatie-iarba, arbusti,etc) si de atunci incepand flora si fauna au inceput sa sufere. Ca sa va faceti o idee despre cat s-a schimbat Europa, acum 25.000 ani toata Europa era o singura padure ce tinea din Finlanda, Suedia, Norvegia in nord pana in Italia si Grecia in sud, din Franta la vest pana la Stepele Rusiei la vest! Aceasta mare padure avea din loc in loc intreruperi si luminisuri, zone de iarba inalta arboret, dar ce era mai important avea continuitate si animalele puteau migra in functie de sezon.

Pe langa aceste multe animale si pasari au fost vanate in exces pana la disparitie sau au fost considerate daunatoare si omorate cu miile (ca exemple din toata lumea:tigrul Tasmanian, zimbrul caucazian (Bison bonasus caucasicus) disparut in 1927, Bourul (bos primigenius) ultimul bour in viata inregistrat a fost vanat de braconieri in 1627 in padurea Jaktorow in Polonia, Carolina parakeet (Conuropsis carolinensis) declarat disparut in 1939, Bachman's Warblers disparut din 1960, rata de Labrador de pe la 1870 , porumbelul pasager disparut pe la 1914, care acum 200 de ani numara milioane de exemplare, delfinul de apa dulce din China-Baiji, Ibexul de Pirinei, lupul britanic, tigrul Caspian, cerbul irlandez si multe, foarte multe alte specii, multe dintre povestile lor frizeaza tragi-comic-ul, dar din pacate copiii nostri niciodata nu le vor mai putea vedea!), alte pasari si animale disparute si pe cale de disparitie la www.50birds.com

Unele au fost reintroduse in salbaticie: lupul in America de nord (parcul Yellowstone), zimbrul European (Bison bonasus) in Romania in rezervatiile Vanatori-Neamt, Hateg-Slivut si Neagra-Bucsani. De asemenea se gasesc si in gradina Zoologica Targoviste si gradina Zoologica Bucuresti.

Acum 300 de ani puteam vedea foci in Marea Neagra, antilope in Moldova si Dobrogea, dropii (otis tarda) din Baragan pana la Timisoara, cai si magari salbatici in Baragan, zaganii denumiti si rarai, ceahlai sau vulturii barbosi (gypaetus barbatus) in Carpati, elani, bouri si zimbri din Ardeal si Moldova pana in sudul tarii.

Sanse mici de supravietuirele au gorila de munte(Gorila beringei beringei), linxul iberic, spix-ara (cyanopsitta spixii ) testoasa din insula Pinata cu un singur exemplar si multe altele.

Intra si citeste povestea unora dintre ele.

www.descopera.ro/natura/3994360-top-10-cele-mai-importante-animale-disparute-din-romania/p2

sau: www.ecomagazin.ro/11-specii-de-animale-extincte-care-au-fost-fotografiate-in-viata

Pentru fauna salbatica:

Ex: sa plantam un pom fructifer in gradina care este adorat de pasarile salbatice, sa amenajam locuri pentru cuiburi in pomi, sa punem zilnic o mana de graunte, miez de paine pe un pervaz de geam, un cuib facut de voi, cumparat, frumos sau urat pasarile il vor folosi daca se vor simti in siguranta, www.pasari.sunphoto.ro/casute_cuiburi Nu omorati vietati gratuit si spuneti-le si altora acest lucru, pana nu e prea tarziu.Istoria ne-a aratat ca specii cu milioane de exemplare pot disparea intr-o clipa !Sa lasam in gradina, camp un colt de iarba si pentru furnica, greier, cosas etc.O bara de 6-8 metri pusa in picioare cu o roata de caruta de lemn pe ea si este gata locul pentru un cuib de barza, mai exista cu siguranta si multe alte posibilitati.

Sa nu se mai distruga cuiburi de ciori, bufnite, cotofane, corbi, ulii in idea ca sunt daunatoare, ar fi mai rau, daunator fara ele. O vulpe pe langa o gaina mananca si rozatoare care pot aduce boli foarte grave –ex: ciuma bubonica care a decimat Europa in Evul mediu in doua randuri si in care a murit o treime din europeni !!! Constientizarea populatiei dureaza poate si doua sau trei generatii, asa ca trebuie sa incepem de undeva , nicodata nu e prea tarziu sa incepem!

Aratand toate cele de mai sus multi dintre noi vor lua atitudine, multi nu, dar cei care o vor face vor putea spune cu mandrie copiilor si nepotilor ca nu au ramas indiferenti si au inteles ca

EXTINCTIA ESTE PENTRU TOTDEUNA !

Un clip frumos. http://www.myvideo.de/watch/6906704/Michael_Jackson_Earth_Song

Cine dispune si doreste sa ajute cu bani poate sa doneze la asociatii serioase pentru protectia naturii si animalelor (trebuie sa verificati inainte ce au facut pana acum si ce programe au in desfasurare !) cum ar fi cele doua din pagina mea sau altele.

Pentru detinatorii de animale, tineti toate pasarile sau animalele care traiesc in colonii, stoluri cel putin in pereche, o sa va faca bucurie pe putin dubla, construiti-le spatii, colivii mai mari, nu inchisori (puscarii), incat sa se poata misca, sa zboare ca de aceia au aripi.

Deschideti ochii de doua ori de unde va procurati, cumparati animalele ca sa nu sustineti vanzatorii, crescatorii sau magazinele care nu tin animalele in conditii decente.

Cele mai frumoase si robuste animalute sunt asa cum le-a lasat natura nu mutatii, corcituri, ex. daca ati sti prin ce chinuri trec pasarile pana se scoate de ex. un perus, canar ondulat nu l-ati mai cumpara. Corciturile si mutatiile distrug rasa pura, exista mai multe specii de pasari din care se gasesc mutatiuni cu carul si rasa pura este aproape disparuta ex. Perusul asa cum l-a lasat natura mai exista o singura colonie cunoscuta in toata Europa ( intr-o gradina zoologica in Germania ).

Poate o idee buna pentru unele programe TV. O ora mai putine manele, in schimb o ora iformativa in jurul animalului ( Ani-mania) ex. Cresterea si inmultirea, ingrijirea, comportamentul diferitelor specii, cum putem sa ajutam animalele noastre salbatice din RO. etc.

Sa distrus destul, ar trebui sa incepem sa construim altfel lasam copiilor nostri ca zestre o planeta goala si urata ( ruina ).

---Link-uri interesante...

www.wwf.de

www.prowildlife.de

www.greenpeace.org

www.loroparque-fundacion.org

www.papageienfonds.de